Интелигентните системи за жилищни сгради напоследък станаха доста широко разпространени. Това не е случайно, те значително улесняват живота и го правят по-комфортен. Нека поговорим за тях по-подробно и да разгледаме някои от най-популярните.

   Напоследък все по-често можете да чуете фразата „умен дом“. Малцина обаче знаят какво е то. Междувременно концепцията за интелигентен дом значително опростява живота и ви позволява да контролирате дистанционно всички домакински уреди. Нека поговорим за това по-подробно.

 

Какво е това „Умен Дом“?

„Умен дом“ е буквален превод на английския израз „smart house“.  Разбира се като начин за автоматизиране на домашния съоръжения чрез комбиниране на всички електро и домакински уреди в къщата в една единствена система. По правило такава система има свой собствен „разум“ – тоест собствена логика, програма, устройство или услуга, от която се извършва контрол.

Технологията за интелигентна къща предоставя на потребителя следните функции:

✓ управлявайте дистанционно електричеството и електрониката в дома Ви от всяка точка на света (например, докато сте на почивка или командировка в горещо време, накарайте хладилника да работи по-интензивно);
✓ настройте домакинските уреди по такъв начин, че да се включват в определено време, което Вие сте задали и определили (например да включите светлината, да стартирате нагревател (бойлер)и други);
✓ настройте домакинските уреди така, че да се включват при определени обстоятелства (например, така че когато определен температурен ℃ праг се повиши, климатикът да започне да работи);
✓ управление на битовата електроника с гласови команди;
✓ използвайте гласови команди за достъп до интернет, сърфиране в мрежата, възпроизвеждане на видеоклипове на домашния телевизор и извършване на други дейности, свързани с интернет.

 

Какво включва умният дом?

Умната къща включва три основни елемента…

✓ Контролер (понякога наричан също хъб). Това е устройство, което свързва всички елементи на интелигентния дом в едно цяло, оценява тяхната работа и условията на околната среда и в зависимост от тази оценка управлява къщата. С други думи, това е неговият „Изкуствен интелект“.
✓ Сензори. Това са устройства, които получават информация за състоянието и подава информация към контролера или така наречените измервателни прибори. Най-простият пример е температурен датчик, който включва парно или климатик в зависимост от температурата в дома.
✓ Актуатори.(Какво е?) Актуаторите са устройства, които директно изпълняват команди от контролера. Най-простият пример за задвижващ механизъм е електрическо реле, което включва светлината в строго зададено време.
✓ Уреди. Цялата битова електроника и електричество, налична в апартамента, също е неразделна част от интелигентната къща, тъй като принципът на интелигентния дом е насочен именно към обмислената организация на неговата работа и автоматизирането на процесите, протичащи по време на този процес.

Освен това интелигентните домове могат да включват елементи за сигурност, като например:

✓ аларми;
✓ сензори за движение;
✓ сензори за отваряне на врати;
✓ сензори за горене;
✓ видеонаблюдение.

 

Комплекти за изграждане на „Умен дом“

Комплект FIBARO е основен комплект за създаване на умен дом.

Той включва следните елементи:

✓ Fibaro home center lite контролер;
✓ безжичен контролен модул за потребителска електроника и електроника, включен в електрически контакт;
✓ сензори за температура на околния въздух;
✓ сензор за течове и влажност;
✓ детектор за пожар и дим;
✓ Датчик за движение.

Всички модули са свързани към контролера чрез радиосигнал с определена честота. Домакинските уреди се свързват с него чрез вградените протоколи за безжична комуникация Wi-Fi или Bluetooth.

Стартов комплект FIBARO
Трябва да се отбележи, че има собствен интерфейс или някакви контроли (с изключение на бутона за захранване). Устройството се управлява от смартфон чрез инсталирана на него мобилна програма. Приложението се поддържа както от операционната система Android, така и от ос „ябълка“. Можете да го изтеглите от официалните магазини за софтуер на Google и Apple. Изтеглянето е напълно безплатно.

Хъбът поддържа клетъчния стандарт GSM, така че може да се използва за телефонни разговори и изпращане на SMS съобщения.

Осигурена е възможност за дистанционно управление на къщата от всяка точка на света. Такъв контрол е напълно безопасен, тъй като за пренос на данни се използват специални протоколи за криптиране на информация. Те изключват всякакви опити за прихващане на сигнала и свързване с вашия хъб.

Цената на основен комплект от FIBARO в България варира от 1 100,00лв. до 1 300,00лв. Ако закупите само контролера, той ще струва приблизително 550 лв.. Допълнителни аксесоари за FIBARO могат да бъдат поръчани от Aliexpress (по-специално някои сензори и контроли са налични там). Там те са много по-евтини, отколкото в българските търговски вериги и дори по-евтини, отколкото на официалния уебсайт на представителството на компанията.

Можете да сглобите комплект от FIBARO сами, без участието на специалисти. Схемата за свързване на оборудването е доста проста и достъпна дори за човек, който няма професионални знания и умения.

 

Комплект Smart home GAL SH-1000, „Стартов комплект“

GAL SH-1000 Smart Home Kit е най-простият комплект за интелигентна къща в бюджетния ценови сегмент (струва от 450 до 550 лв). Съвсем ясно е, че от система с такава цена не трябва да се очаква много голяма производителност. Всъщност GAL SH-1000 не е интелигентен дом, а по-скоро вид автоматизирана система за сигурност, която отчита проникването на неоторизирани лица във вашия дом или гараж, наводняване на тавана от съседи, както и внезапно прекъсване на захранването.

GAL SH-1000 включва:

✓ контролер;
✓ мрежово захранване за 12 волта;
✓ RF дистанционно управление;
✓ сензор за отваряне на врата;
✓ сензор за течове.
Сензорите са разположени:

✓ врата – на вратата;
✓ течове – в близост до водопроводно оборудване (в общи случаи) или на тавана (при риск от наводнение от съседи).
Възможно е закупуване и инсталиране на редица допълнителни сензори (например сензор за движение).

Устройството поддържа стандарта за мобилна комуникация GSM, както и стандарта за предаване на данни 2G. Това ви позволява да провеждате разговори с него, както и да влизате в интернет.

Не можете да управлявате потребителска електроника и домашно електричество с GAL SH-1000. Основната задача на комплекта е дистанционно да предупреждава собственика за проблеми. Това се случва чрез изпращане на насочени известия към мобилен телефон. Можете да свържете до четири различни номера. Това е много удобно за семейство и няколко души, тъй като може да съобщи за проблемите, възникнали в апартамента, на всеки от тях.

Комплект Smart home GAL SH-1000, „Стартов комплект“
Управлението се осъществява по два начина.

С помощта на включеното RF дистанционно управление. Този метод е добър, защото не консумира енергия от батерията и ресурсите на телефона. Има обаче един съществен недостатък – може да се използва на не повече от 250 – 300 метра от къщата. При по-голямо разстояние сигналът от дистанционното управление не достига до контролера.
С помощта на мобилно приложение. Можете също да управлявате системата с помощта на приложение за мобилен телефон. Вече няма ограничения за разстояние – контролът е достъпен от всяка точка на света, където има интернет връзка. За да управлявате контролера с помощта на мобилен телефон, първо трябва да инсталирате специално приложение върху него. Поддържа се от Android и iOS и се предлага в официалните софтуерни магазини на тези мобилни операционни системи (съответно GooglePlay и AppStore).

Сензорите също са свързани към контролера чрез радиосигнал с честота 433 MHz. Възможна е обаче и кабелна връзка. Той е по-надежден, тъй като различните радиосмущения не го влияят неблагоприятно. От страната на контролера проводниците са свързани по най-често срещания начин. Но връзката със сензорите е защитена от влага и прах върху контактите. Такава защита е направена с причина: сензорите за наводнение са разположени в непосредствена близост до водата, а сензорът за отваряне на вратата може да бъде поставен откъм улицата на вратата.

Поддържат се общо осем зони на обслужване. С други думи, сензорите могат да бъдат инсталирани на осем различни места. В същото време не повече от шест могат да бъдат свързани безжично към контролера. Останалите две са само окабелени.

GAL SH-1000 е подходящ за тези, които се грижат за безопасността на домовете си, както и за хора, които искат да изпробват системата интелигентен дом и да разберат дали имат нужда от нея или не. Поради ниската цена на комплекта, такова тестване е достъпно за всеки.

Монтирането на системата не е трудно, така че дори и непрофесионалист може да се справи с нейната инсталация и свързване.

Какви ще са в бъдеще домовете ни?

Като цяло тенденцията на интелигентните домове вече се оформи, така че можем уверено да прогнозираме какви ще бъдат тези системи в бъдеще. Най-вероятно умните домове след седем до десет години:

✓ получете пълен гласов контрол на най-разпространените езици;
✓ ще управлява електрозахранването в цялата къща;
✓ ще регулира отопление и водоснабдяване;
✓ ще включва абсолютно цялата битова електроника, налична в къщата;
✓ ще изпълнява голяма част от охранителните функции (вкл. видеонаблюдение);
✓ ще замени домашния персонален компютър, сливайки се с него в едно цяло.

Умният дом вече е реалност. Комплексите за интелигентна къща ви позволяват да управлявате електрозахранването и домакинските уреди в апартамента, да изпълнявате функциите на системи за сигурност. В същото време те могат да бъдат закупени на сравнително ниска цена.

 

✓ Актуатори.(Какво е?)

Актуаторът (англ. actuator) е изпълнително устройство, което задвижва различни уреди и устройства. Такива изпълнителни устройства могат да бъдат димери, щепсели, шатъри, вентили и други.

Източници:

https://gal-tm.ru/produktsiya/umnyy-dom-gal/sh-1000/

Comments are closed

Наредба N: 3

Устройството на електрическите уредби и електропроводните линии – УЕУЕЛ  / 09. 06. 2004год.

Наредбата е в сила от 15.01.2005 г. Наредба N:3 устройството на електрическите […]
Наредбата е в сила от 15.01.2005 г. Наредба N:3 устройството на електрическите […]
Наредбата е в сила от 15.01.2005 г. Наредба N:3 устройството на електрическите […]

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

250

Идеен проект

540

Изградени обекти

1000

Доволни клиенти