Историята на системите за сигурност е позмата от доста години. Като едно от първите големи открития, може да се отбележи изобретяването на заключващи се ключалки и решетки за блокиране на достъпа. Още в началото на IX и X век.

Днешна гледна точка, прости изобретения отдавна се развиват постепенно във времето, когато например решетките се превърнаха в естетическо допълнение към прозорците и вратите, а заключващият механизъм беше подобрен и миниатюризиран с течение на времето.

Второто важно откритие е така нареченият кодов механизъм, който се използваше например в стари сейфове или в строго охранявани помещения като банки, където е необходимо да се защитят капиталовложенията.

По-нататъшното развитие е предшествано от откриването и началото на практическото използване на електричеството. За да предотвратят проникване, различни устройства започнаха да защитават къщата чрез прилагане на електрическо напрежение към металната конструкция, както се използва днес , електропастирите

След откриването на електромагнетизма през 1820 г. те започват да използват електромагнитни брави, които работят за отключване след спиране на подаването на електрически ток към тях. Това устройство се използва, когато е необходимо да има свободен достъп в случай на прекъсване на захранването, например до аварийни изходи.

 

20-ти век е свидетел на най-революционните откритие. Например камерите за видеонаблюдение са разработени през 40-те години на миналия век, а електронните сензори се появяват през 50-те години.

Като цяло сензорите са устройства, които реагират на специфичен външен фактор. Информацията, която устройството получава, може да бъде изпратена до главния контролен блок, където тези данни се оценяват допълнително.

Съвременните сензори за движение вече са толкова напреднали, че дори когато са активирани, вашите домашни любимци могат да се движат из защитената зона, без да задействат аларма.

Основата на алармената система е централата(блок), който е алгоритъм на цялата система. Той събира информация от инсталирани детектори, след което съобщава за аларма чрез сирена, изпраща известия до вашия мобилен телефон и комуникира с центъра за сигурност чрез GSM комуникатор, LAN комуникатор или радиопредавател. Вариантите за нотификация при нарушен периметър са много.

Правилната работа на алармата изисква професионален монтаж от обучена монтажна фирма, която ще препоръча подходящи датчици за обекта, идеалното им местоположение и след това редовно сервизира алармата, затова не се доверявайте на всеки !

Предимството на съвременните аларми е, че детекторите се предлагат както в кабелна, така и в безжична версия и могат да се комбинират по желание.

В системата за сигурност на големи сгради може да има няколко миниатюрни камери, разпръснати из всички помещения. Изображенията с висока разделителна способност се управляват дистанционно с помощта на смартфон, таблет или компютър.

В днешно време е уместно използването на IP камери, които могат да се гледат и отдалечено благодарение на интернет връзка.

  • Друг елемент, който може да бъде включен в камерните системи е т. нар. „видео домофонна система“, или още на английски intercom (виж – Видеодомофонно устройство и принцип на работа).
  • Детекторът за наводнение открива течове на вода по пода и предупреждава, преди имуществото да е изложено на риск.
  • Не по-малко ценна услуга се предоставя от детектор за течове на газ и въглероден окис и детектор за дим, които постоянно следят въздуха в помещението и задействат аларма при изтичане на опасни вещества.
  • Детекторът за дим разпознава и резки промени в температурата или увеличаване на количеството дим в помещението и по този начин предотвратява възникването и разпространението на пожар.

Умен дом – дом, в който определени интелигентни компоненти са свързани помежду си и могат да комуникират и обменят данни свързани с аналогови, цифрови и изпълнителни механизни.

Всички устройства в интелигентния дом са свързани чрез интернет или вътрешна електронна система (най-често наричан ХЪБ) съществуват безжични и кабелни комутатори, но най-вече с поддръжка за отдалечен достъп, което позволява на потребителя да управлява дистанционно функции като достъп до домашна сигурност, температура, осветление, система за видеонаблюдение , домакински уреди (пералня, съдомиялна, хладилник и др.). С доста бързи темпове настъпваме в свят на пълна дигитализация.

Умният дом позволява на потребителите да управляват всички инженерни системи на дома в това число и системата за безопасност. Технологията осигурява удобство и икономия на средства.

От гледна точка на безопасността умният дом дава значителни предимства, но от друга страна освен плюсовете има и минуси, главните от които са по-голямата цена на оборудването, както и неговия монтаж, поддръжка и не на последно място …. качествени (преминали курсове на обучени в сферата на AI) и добри монтажисти(спазващи наредбите ) , които да знаят какво правят !!!

С помощта на всички пречислени в тази статия съвременни устройства можете лесно да защитите семеен дом. Интелигентните системите за безопасност преминаха и преминават дълъг път на развитие, което ни позволява да получим множество различни варианти, различни конфигурации и множество всевъзможни комбинации за създаване на оптимална безопасност и комфорт.

 

 

Comments are closed

Наредба N: 3

Устройството на електрическите уредби и електропроводните линии – УЕУЕЛ  / 09. 06. 2004год.

Наредбата е в сила от 15.01.2005 г. Наредба N:3 устройството на електрическите […]
Наредбата е в сила от 15.01.2005 г. Наредба N:3 устройството на електрическите […]
Наредбата е в сила от 15.01.2005 г. Наредба N:3 устройството на електрическите […]

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

250

Идеен проект

540

Изградени обекти

1000

Доволни клиенти