KNX easy е решението на Hager за домашно окабеляване и представлява първата стъпка към по-интелигентен начин на живот. Отговаря на широк набор от изисквания за управление на осветление, щори, щори или превключване на други уреди. В същото време неговата инсталация, програмиране и пускане в експлоатация са много прости.

Системата KNX easy от Hager може да включва ключове за осветление, щори и контролери за щори, сензори за движение, сензори за светлина и много други. Голямо предимство на системата е възможността за кабелна и безжична версия и тяхното взаимно свързване.

Безжичните бутони са неразличими от класическите ключове, те позволяват не само да се допълни съществуващата електрическа инсталация, но и да се поставят там, където конструкцията на материала не позволява окабеляване – върху стъклени прегради или върху плочки в банята, и никой не трябва да пробийте каквото и да било.

Но възможностите не свършват дотук. За любителите на екологията има ключове със слънчева енергия, които не се нуждаят от батерии, просто ги поставете на слънчево място и слънцето ще се погрижи за тях.

Управление на светлинна сцена с едно щракване върху таблет (вляво). Интелигентен стенен контролер KNX от Hager (вдясно)

Енергоспестяване у дома

Унифицираният контрол осигурява контрол върху всички процеси в къщата и осигурява много удобна връзка на отделните функции за постигане на най-добър резултат – например метеорологичната станция предава информация за позицията на слънцето и осветеността, а системата затваря щорите на осветена страна, така че в стаята да влиза възможно най-много светлина, но в същото време стаята да не се нагрява излишно.

Например през горещото лято на миналата година този лесен начин успя да спести много пари, необходими за охлаждане на къщата. Свързана към климатична или отоплителна система, настройката на системата може да се регулира до желаната температура за определени часове от деня или дати, позволявайки отопление или без климатизация, когато къщата е празна и всички жители са на работа, училище или на почивка.

От особен интерес е връзката, например, с контактите на прозореца, когато отворен прозорец означава спиране за отопление и охлаждане. Ако в къщата са монтирани сензори за  въздуха, системата сама ще се погрижи за обмена на въздух през рекуператорите, което означава по-добро и здравословно дишане, по-малко умора и по-добър сън.

Малък, но много ефективен помощник за спокойствието и портфейла на потребителя е функцията на централен ключ или дори автоматично изключване на всички забравени крушки или избрани контакти при излизане от дома.

Достатъчна е продължителна липса на движение в помещението или задействана алармена команда, която потребителят задейства при напускане.

По същия начин можете да превключите отоплението на режим на поддържане на минимална температура, да изключите климатика или вентилацията и други подобни. Това често се случва при изключване на подаването на газ към камината, изключване на контакти с уреди в режим на готовност и други подобни.

Можете също така да изключите фонтана в езерцето, водоснабдяването на къщата и всичко друго, което би могло ненужно да увеличи консумацията на енергия, докато потребителят отсъства или да причини някаква повреда в случай на неизправност.

Отоплението може да се контролира и от отделни кръгове (напр. подово отопление) или отделни радиатори, така че температурата в отделните стаи може да се контролира индивидуално, точно според тяхното използване, както безжично, така и чрез шина.

Същото важи и за нагревателните кабели или други топлоносители. Защо, например, през цялото време да отоплявате детската стая на комфортни 22 ° C, ако детето учи в друг град през седмицата и не пристига до петък вечерта?

Тук е достатъчно да се поддържа температурата, например, само на 19 ° C, въпреки факта, че стаята му ще бъде подготвена (отоплена) на 22 ° C само по време на пристигането му и само до момента на заминаване.

Друга възможност за управление на интелигентния дом е KNX панелът за визуализация Domovea

Може да се заключи, че с няколко малки промени в поведението и адаптиране към условията на околната среда къщата ще бъде много удобна и енергийно ефективна.

Освен това, чрез измерване на потреблението на къщата в отделни вериги, може да се получи интересна информация за поведението на семейството и най-вече за това какво представлява най-големият дял от таксуваната сума на сметки за комунални услуги.

По този начин е възможно ефективно да се отговори на откритите факти в търсене на допълнителни спестявания, което е още една стъпка към независимостта на потребителя от външния свят.

Дистанционно управление Hager за управление на осветление или щори (вляво). Управление на системата за автоматизация от таблет или смартфон (вдясно)

Лесното безжично решение KNX се използва не само при ново строителство, но е особено ценно при реновиране на съществуващи сгради и апартаменти.

Можете лесно да добавите превключватели, където имате нужда, без да се налага да режете стени. Новият превключвател просто се залепва към гладка повърхност и сте готови!

Освен това системата е много лесна за разширяване. Това ще започне с няколко безжични превключвателя, постепенно той може да добави дистанционно управление и след това управление на стена. С течение на времето сцени с пълна светлина ще бъдат добавени към управлението на отделните светлини.

Въпреки че KNX easy не е единствената безжична система на пазара, тя има едно непреодолимо предимство пред останалите: тя не е затворена система, а напротив, тя е напълно съвместима със стандартните шинни системи KNX.

Ето защо, ако в бъдеще инвеститорът реши, че иска да се възползва напълно от настоящите възможности на интелигентния живот и да оборудва своя дом или офис с цялостно KNX управление, той може лесно да свърже всички инсталирани до момента компоненти към тази система.

Инсталирането и програмирането на системата KNX easy не изисква специален ETS софтуер и може да се извърши от всеки квалифициран електротехник. Само в случай на разширяване на интелигентното окабеляване и нарастване на сложността, беше време да се „надстрои“ до системно решение, което би изисквало въвеждане в експлоатация от специалист по интелигентна инсталация.

Източник на статията:

 

#

Comments are closed

Наредба N: 3

Устройството на електрическите уредби и електропроводните линии – УЕУЕЛ  / 09. 06. 2004год.

Наредбата е в сила от 15.01.2005 г. Наредба N:3 устройството на електрическите […]
Наредбата е в сила от 15.01.2005 г. Наредба N:3 устройството на електрическите […]
Наредбата е в сила от 15.01.2005 г. Наредба N:3 устройството на електрическите […]

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

250

Идеен проект

540

Изградени обекти

1000

Доволни клиенти